Πατσαβουρόπιτα με ανθότυρο, σαφράν και σταφίδες

Σαλάτα μπρόκολο με μανούρι, κουκουνάρι, βινεγκρέτ πορτοκαλιού
Σαλάτα μπρόκολο με ψητό μανούρι, κουκουνάρι και βινεγκρέτ πορτοκάλι
19 Νοεμβρίου 2019

Πατσαβουρόπιτα με ανθότυρο, σαφράν και σταφίδες

Πατσαβουρόπιτα με ανθότυρο, σαφράν και σταφίδες
Μερίδες: 8-10
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 75 λεπτά
Σκεύος: 26 εκ. ταψί


Υλικά :


  • 1 πακέτο (500 γρ.) φύλλο κρούστας φρέσκο
  • 5 αυγά
  • 1 κεσεδάκι (280 γρ.) γιαούρτι πρόβειο παραδοσιακό
  • 400 γρ. γάλα
  • 400 γρ. ανθότυρο
  • 0.5 γρ. σαφράν σκόνη
  • 3 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο
  • βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
  • 1 κουτ. της σούπας πολέντα
  • 2 κουτ. της σούπας παπαρουνόσπορο

Διαδικασία:


Αρχικά ψιλοκόβουμε τα φύλλα κρούστας. Τα αφήνουμε στην άκρη (και το ανακατεύουμε με τα χέρια μας που και που) όσο μπορούμε περισσότερη ώρα, θα χρειαστούν τουλάχιστον 1 ώρα (όσο περισσότερο τόσο καλύτερα).

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με το σύρμα πολύ καλά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε και το γάλα. Τρίβουμε το ανθότυρο με τα χέρια μας και το ανακατεύουμε και αυτό ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Ρίχνουμε το σαφράν και το μπέικιν και πάλι ανακάτεμα με το σύρμα.

Παίρνουμε το φύλλο κρούστας που έχει ξεραθεί εν τω μεταξύ και το ρίχνουμε σταδιακά ανακατεύοντας τώρα με μία κουτάλα. Το ρίχνουμε τμηματικά για να βρέχεται όλο το φύλλο. Στο ενδιάμεσο προσθέτουμε και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά με την κουτάλα.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί στον πάτο και τα τοιχώματα. Τον πάτο στη συνέχεια τον πασπαλίζουμε με πολέντα και τα τοιχώματα με παπαρουνόσπορο.
Ρίχνουμε μέσα στο ταψί το μείγμα που ετοιμάσαμε. Στην επιφάνεια ρίχνουμε παπαρουνόσπορο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Σερβίρουμε με πετιμέζι!

Μία συνταγή της misstasty.gr